CONCEPT
Een gerichte aanpak
Elk thema bestaat uit dezelfde rubrieken:
-
Overzicht van de leerstof: zowel leerkracht als leerling kan aanvinken welke doelstellingen (nog niet) bereikt zijn. De beheersingsniveaus van Bloom zijn verwerkt in de formulering van de doelen.
-
Theorie, proeven en opdrachten wisselen elkaar af. Een ideale, activerende manier om de leerstof in te oefenen en te verwerken.
-
Ontdek het zelf: de leerlingen gaan individueel of in groepjes aan de slag. U differentieert naar believen.
Het kan gaan om eenvoudige proeven, veldwerk (biotoopstudie) of ICT-opdrachten. -
Studieschema om het leren leren te stimuleren.
-
Oefeningen met een waaier aan toepassingsvragen. Op het einde van elke oefeningenreeks staan
de meer uitdagende oefeningen duidelijk aangeduid met een ster.
OVUR-structuur
De vertrouwde OVUR-stappen, gekoppeld aan een wetenschappelijke methode, ondersteunen de leerlingen bij hun proefondervindelijk onderzoek.
-
O: een duidelijke onderzoeksvraag, gevolgd door een hypothese. In het begin duiken nog regelmatig meerkeuzehypotheses op. Geleidelijk aan leren de leerlingen zelf een onderzoeksvraag en een hypothese formuleren.
-
V: de leerlingen ontdekken de benodigdheden (met een opsplitsing tussen materialen en stoffen) en de werkwijze. Waar nodig, wordt extra informatie aangebracht en is er aandacht voor veiligheid.
-
U: de leerling noteren wat ze tijdens de proef waarnemen
-
R: de leerlingen reflecteren, verifiëren hun hypothese en formuleren in hun besluit een antwoord op de onderzoeksvraag. Afhankelijk van het onderzoek kunnen ze nog verder redeneren en analyseren.